Nieuws

 
 
3 mei 2017

Een gegeven leven

'Is dit echt waar?' Ja, het is waar. Maar een beklemmend gevoel bij dit verhaal raak je niet snel kwijt. Aldus Hanneloes Pen, die op dinsdagavond 2 mei de levensloop schetste van Geertje Pel - Groot. Ongelofelijk dat er mensen waren die hun overburen tot drie keer toe verraadden. Zo handelde Hendrik Kraan, politieagent. De derde keer dat hij de Joodse baby die Geertje in huis had genomen verraadde ging het mis. Via de Euterpestraat in Amsterdam kwam Geertje in Ravensbrück terecht waar ze in februari 1945 is omgekomen. Bij haar internering liet ze vier grotere kinderen na en een ouwelfabriek, die ze na het overlijden van haar man leidde. Maar bovenal een onvergetelijke herinnering aan daadkracht en menslievendheid. Haar laatste daad was om de peuter, die ook afgegeven moest worden, aan haar dochter Trijntje mee te geven die haar via familie in veiligheid bracht. 'Mappie', zoals het meisje genoemd werd, overleefde de oorlog. Haar ouders Hijman en Betsie uiteindelijk ook. Maar makkelijk is het leven voor hen nooit meer geweest. 

Bijzonder was dat dochter Annie van Geertje Pel bij deze lezing aanwezig was. En dat Pieter Ruig aan het einde van de lezing bloemen plaatste bij het monument voor Geertje Pel - Groot dat in de Vermaning aanwezig is. Voor meer details leze men het boek 'Een gegeven leven'.  
Na afloop werd koffie/thee aangeboden. Hierbij spraken we onder andere nog over het lot van vluchtelingen uit Aleppo, die het in onze tijd moeten hebben van onze daadkracht en menslievendheid. 


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2017 Doopsgezind.nl