Nieuws

 
 
12 mei 2017

Een groen Doopsgezind Zaanstreek?

Of wij en onze buren in Koog/Zaandijk echt 'groene' kerken worden staat nog te bezien. Zeker is wel dat deze kwestie bij onze gemeenteleden en vrienden speelt, zo bleek 11 mei op een gespreksavond rond dit thema. Onze inleidster, Marian Bosch uit de leefgroep Stoutenburg, had zich goed in onze situatie verdiept. Zo begon zij met een gekleurd logo op de salontafel, geÔnspireerd op het kanselkleed van Zaandam. Alleen nu was het binnenste rondje groen. †Iets voor de toekomst? En onder elk van de twaalf gekleurde rechte stroken stond een onderwerp dat besproken werd. Het toeval wilde ook dat we precies met 12 personen waren, ieder mocht dus een kleur kiezen en een onderwerp becommentarieren. Hier komen ze:
1. Voeding: Degene die hier iets over mocht zeggen dacht vooral aan de Nederlandse boeren. †Die hebben het moeilijk en moeten we steunen, in plaats van iets uit het buitenland te kopen. Zij gooit nooit eten weg. (Dat doen er meer uit onze kring niet.) En eet groente van het seizoen. † Anderen eten ook nog biologisch. †Opgemerkt werd dat onze 'druk, druk, druk' cultuur het kopen van gemaksvoedsel in de hand werkt. †En: als we eten of drinken voor onze kerk inkopen, letten we dan ook hier op, of geeft de prijs de doorslag? †Zoiets kan je als gemeente samen afspreken.
2. Energie: Dit lid heeft groene energie via haar energieleverancier. Vele anderen ook. Ze gebruikt zoveel mogelijk nachtstroom, en geen magnetron in verband met de straling. Hebben we als kerken zelf ook groene energie? Ook als die via de gezamenlijke inkoop 'energie voor kerken' gaat? Bij een peiling onder de aanwezigen bleek iedereen voor groene energie te zijn.
3. Samen: Degene die hier iets over mocht zeggen voelde zich deze avond erg geÔnspireerd om het hier nu eens samen over te hebben. Elkaar aanspreken, het uitwisselen van hoe je hier in staat werkt aanstekelijk en inspirerend. 'Samen' kan ook betekenen dat je collectief inkoopt of investeert in zonnepanelen, ook als die niet op je eigen kerkdak (mogen) liggen.
4. Vervoer: We kunnen samen naar een kerkdienst gaan als die elders is. Er is een auto-ophaaldienst, daar mag best wat meer voor gebeld worden. Zelf wordt veel voor openbaar vervoer gekozen. †Onze kerken hebben 'dienstfietsen' voor de voorgangers. Maar... vaak wordt ook voor de auto gekozen omdat dat het gemakkelijkste is.
5. Isoleren: De pastorie is voorzien van dubbel glas. In onze kerken is dat moeilijker. En hoe zit het met vloerisolatie? Moeilijk om dit af te wegen. Al blijkt het zand op de vloer ook een isolerende werking te hebben.†
6. Nieuw Leven: Dit thema werd door een boerenzoon besproken. Met veel waardering voor het voorjaar waar op en rond de boerderij allerlei nieuw leven geboren wordt en groeit. Je kunt natuurlijk ook denken aan kringloop en repair cafť. Of het helemaal 'op' rijden van je auto. We zouden kunnen uitwisselen wie waar handig in is om elkaar te helpen bij klussen en werkzaamheden. Deze gespreksavond voelde ook als een nieuw begin.
7. Schoonmaken en afval: We zijn al veel bezig met het scheiden van afval. Waarbij het schokkend is om te zien hoeveel plastik we wel niet gebruiken. Bij de kerken wordt het afval ook gescheiden. Er werd gewezen op een initiatief om zwerfafval te verzamelen. …ťn van ons gebruikt uit dat zwerfafval al 40 jaar een gevonden opvouwbare schaar. Advies van Marjan was: hou kwesties altijd bij je zelf en klein. †In plaats van anderen bevoogdend aan te spreken.
8. Verwarming: Degene die dit mocht toelichten had juist die dag gehoord dat een luchtwarmtepomp voor zijn huis niet haalbaar is. Dus toch gas, maar dan wel zuinig en hoog-rendement. †Onze kerken werden tot 1850 niet verwarmd. Voor de gebouwen is het moeilijk omdat ze zo weinig gebruikt worden waardoor ze elke keer helemaal moeten worden opgewarmd. †Marjan attendeerde ons op het project 'STOOV' voor verwarmde stoelkussens in kerken. Bij onze nieuwbouwprojecten wordt wel modern gedacht op dit terrein.
9. Licht: Degene die dit toelichtte let er goed op dat lampen uit zijn als er geen mensen in de kamer zijn. Ook worden veel spaarlampen gebruikt, thuis overal. Voor onze kerken wordt hierover nagedacht, waarbij principes en economie ten opzicht van elkaar moeten worden afgewogen.
10. Inspiratie: Er kwam een mooi advies: Met inspiratie moet je opstaan, anders kan je beter blijven liggen. Word wakker en geniet van de vogels en het licht en 'ga' er voor.
11. Communicatie: Zoals we deze avond bij elkaar zaten, is eigenlijk de beste vorm van communicatie. Direct en sociaal verbonden. Dit liever dan de vele andere electronische middelen waarover we beschikken. †Uit de overvloed van TV aanbod het goede kiezen. En doorgaan met je boodschap tot die geland is.†
12. Natuur: Toevalligerwijze was bij dit thema onze inleidster aan zet. Zij had dit al prachtig toegelicht met een bezinning over onze aarde: †Die is rond en lijkt wel zwanger. †Dus... is ze kwetsbaar en moet dan ook op die manier behandeld worden. Op Stoutenburg beginnen ze elke dag met een half uur samen 'aarden' met oefeningen, zang e.d. †Zo blijf je intens op de natuur en de aarde betrokken. †
En nu.... het groene midden van het symbool hebben we nog niet besproken. Die staat voor het vervolg. †Hierover zal de brede programma commissie zich buigen. Zeker is dat deze avond smaakte naar meer. De werkvorm was eenvoudig en aansprekend. †Daarvoor dan aan onze inleidster! We wensen haar sterkte met het voortbestaan van haar leefgroep, die eind dit jaar zal verhuizen naar Noord Brabant.†


Naar het nieuwsoverzicht

Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
contact maandblad sitemap
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2017 Doopsgezind.nl