Nieuws

 
 
29 september 2017

Vrede bewerken

Een fijne interactieve bijeenkomst, dat was het zeker donderdagavond 28 september. Onze inleider Edwin Ruigrok van PAX  (voorheen IKV / Pax Christi) speelde goed in op het geringe aantal aanwezigen. Waardoor het gesprek persoonlijker en intenser werd. Allereerst bracht hij het begrip 'oorlog'  dichtbij door ons op onze eigen ervaringen met oorlog te bevragen: uit de tweede wereldoorlog als kind, een schoonvader die bij de Birma Spoorweg heeft gewerkt, verhalen van vluchtelingen waarmee we in gesprek komen, of van eigen bezoeken elders. 'Wat hebben we er eigenlijk veel mee te maken', was een verzuchting. 
Stap twee was om samen te dromen van Vrede: aan de hand van de indrukwekkende droom van Martin Luther King.  Om het met de theologe Sölle te zeggen: Blijf positief danken voor al het mooie, ook al is er nog weinig over om voor te danken'.
De derde stap was het zelf geweldloos communiceren. En afzien van rancune als je op een gegeven moment macht krijgt over je bezetter of tegenspeler. We kennen inmiddels de methode van de jakhals en de giraffe, maar... die zakt vaak ook weg.  Tevens zijn er nog andere wegen om naar een houding van innerlijke vrede te komen. 
Door het gespreks-karakter van deze avond voelden we ons hier echt bij betrokken. Zo zeer zelfs dat de brede programma commissie gaat kijken om in het voorjaar iets met de eigen, praktische geweldloosheid te doen.  Als cursus of als houding. Tot slot was er nog veel om eens na te lezen of te overdenken.

Bijzonder aangeprezen werd het boekje: Vrede kun je leren  van David van Reybrouck, wat geschikt zou kunnen zijn om samen mee verder te gaan.


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl