Nieuws

 
 
21 april 2018

Doopsgezinden: instituut of beweging?

Het eten was wederom goed en 'Indisch' verzorgd, deze laatste bijeenkomst van gesprek in de pastorie. Gastheer Ron en gastvrouw Trees lieten het de gasten aan niets ontbreken op donderdag 19 april. Inleider ds. Jaap Brüsewitz evenmin: in zijn verhaal trachtte hij het 'eigene' van Doopsgezinden neer te zetten ten opzichte van de Quakers en de Remonstranten. Hierbij ging hij in op de verdeeldheid in de zeventiende eeuw tussen de Amsterdamse Zonnisten en Lammisten. Zijn we, zoals de Zonnisten voorstonden, een gemeenschap met een gezamenlijke geloofsrichting met nadruk op confessie en kerkorde. Òf is onze aard juist meer vrij en bevindelijk zoals de Lammisten, hoeft er niet zoveel van boven af georganiseerd te worden? Na de uiteindelijke fusie tussen die twee richtingen bewegen we ons, volgens Brüsewitz, in een spiritualistisch - congregationalistisch model waardoor er raakpunten zijn met de Quakers (laagkerkelijk georganiseerd)  en de Remonstranten (die meer nadruk op de kerkorde hebben dan wij). 
De twee kanten van institutie en beweging zijn nog steeds aanwezig, getuige onze Algemene Doopsgezinde Sociëteit sinds 1800 en anderzijds de Gemeenschap voor Doopsgezind Broederschapswerk die binnenkort haar 101e verjaardag viert. Met bv. enerzijds de opvatting dat je als Doopsgezinde alleen belijdenis kan afleggen en gedoopt kan worden in een concrete gemeente,  en anderzijds de praktijk dat dit ook in onze broederschapshuizen gebeurt zonder de band met een concrete gemeente.  
Iets anders dat de Nederlandse Doopsgezinden van de meerderheid van de andere Doopsgezinden onderscheidt is dat wij altijd 'blijvers' zijn geweest, en de anderen een emigratie-achtergrond hebben. Dat laatste geldt ook voor onze Zaanse Gemeenten, die elk op zich al het resultaat van eerdere fusies zijn. Met als open vraag met welke 'institutionele' organisatie en welke bewegingen en activiteiten we ons fusieproces voortzetten. 
Afijn: Het eten smaakte heerlijk,  de discussie was levendig en eigenlijk wat te kort. Beiden smaken naar meer in weer een volgend seizoen.

  '


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl