Nieuws

 
 
10 augustus 2018

Geef mij nu je a-♪-a-♪-angst

Het was even wennen, om zelf de smartlap 'Geef mij nu je angst' te zingen.  Vooral die langere noten die met een zekere zachtheid en gevoeligheid gezongen moeten worden. Héél anders dan een doorsnee kerklied.  Dirigent Merk Rijken had zich er prima in verdiept, en kreeg alle aanwezigen mee om te proeven en te voelen dat een ander liedgenre weer andere emoties biedt.  
Het was slechts één van de drie workshops op deze levendige startzondag die op 2 september plaatsvond.  Een klein groepje maakte samen gedichten als elfjes en trioletten. Deze dichtvormen bleken vooral een prima aanleiding om diverse persoonlijke verhalen met elkaar te delen.  Een andere groep volgde de lezing van Pieter van Abshoven over 'angst voor vreemdelingen'.   Hierbij kwam de (onbewuste) werking van vooroordelen om de hoek kijken.  En: wie is er een vreemdeling voor jou? Soms kan die als een monster overkomen.  Zo leerde ons de droom van Daniël, die geïllustreerd werd met enge maskers. 
Aan het begin van de ochtend hadden we onze persoonlijke angsten al op een klein briefje aan de angstmuur toevertrouwd.  In ruil voor die angsten kregen we er hoop en ontmoeting voor terug. 'Dat is toch het belangrijkste van de dag', zo vertrouwde een bezoeker anderen toe.  Dat je elkaar spreekt en zo het leven deelt. Een hoopvol begin van van een nieuw seizoen van samen leren, luisteren en vieren. De prachtige Vertoeving was daarbij een prima plek voor die ontmoeting.  Na enkele foto's vindt u hieronder de inleiding op de dag door Hanneke van de Sluis. 
starzondag angstmuur

INLEIDING OP DE DAG:

In TROUW van 28 juli vertelt Nico de Fijter hoe hij met een stel vrienden midden in Münster stond, op de Domplatz. Een gids hield een saai verhaal over de Dom, de kathedraal uit de 13e eeuw. Nico liep wat weg van de groep; hij dwaalde een beetje af. Op het Zuidportaal van de Dom zag hij een Arabische tekst staan, in sierlijke witte letters:

‘As-salamu-alaikum’, stond er. En Nico schrok. Wat was hier aan de hand? Een islamitische tekst boven de toegang tot een christelijke kerk? Wat was dat voor provocatie?

Direct daarna schrikt Nico van zijn eigen eerste schrik. De Arabische tekst betekent: ‘Vrede zij met u’ . Bij het betreden van een eeuwenoud godshuis krijg je de vrede toegewenst. Wat is er mooier dan dat?

Dit opschrift, deze Arabische tekst in het Dom portaal is het werk van een groepje jonge kunstenaars. Zij lieten zich inspireren door de woorden van Jezus uit Lukas 10: ‘Als jullie een huis binnengaan, zeg dan eerst: Vrede voor dit huis’. De Hebreeuwse versie van die tekst, ‘Shaloom Aleichem’, kwam een paar kilometer verderop boven de deur van een Marokkaanse moskee te staan; en de Duitse versie – Friede mit Euch – boven de deur van de synagoge. Een schitterend project.

De Fijter vroeg zich af hoe het in vredesnaam mogelijk was dat hij zo van die tekst schrok. ‘Wat voor angsten en vooroordelen zitten er in mij, en hoe zijn ze daar beland? Ben ik bang voor islamisering?’ vraagt hij aan zichzelf.

Zijn antwoord, aan zichzelf maar ook aan ons:

“Ik denk dat het alles te maken heeft met de steeds hardere toon van het debat over Islam, over migratie. De angst voor extremisme krijgt daardoor steeds meer de overhand. Het is het polariserende schema van ‘wij-tegen-zij’; het normaliseren van een taal van angst en boosheid.

Lieve mensen, vandaag vieren we onze startzondag met een verdieping in het thema: Geef mij nu je angst. Angsten kunnen reëel zijn en nuttig, zoals de angst voor een leeuw. Je zorgt daardoor dat je er uit de buurt van blijft. Maar angst kan je ook hinderen in het leven, om open te staan voor wat en wie ‘anders’ is dan je gewoon vindt of gewend bent.

Nico de Fijter benoemde zijn angst, durfde ernaar te kijken. Ik hoop dat wij vandaag, met elkaar, ook onze eigen angst onder ogen durven zien.


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl