> nieuws

Nieuws

 
7 april 2019

Doopsgezinden in de Zaanstreek

Wist u dat er vlakbij de hoek van de Vincent van Goghweg en de Westzijde een Vermaning staat?  Met huisnummer 181 staat daar een houten gebouw dat tot in de negentiende eeuw in Wormer dienst deed. Totdat daar de stenen Vermaning werd gebouwd zoals we die nu kennen.  
In de vrije inloop op deze 'ROSA'  monumentendag was er genoeg belangstelling voor de Doperse geschiedenis van de Zaanstreek.  Kok Klever schetste hoe de Zaanse geschiedenis ingebed is in wat er in Nederland en omgeving gebeurde.  Hoe na de overgang van Amsterdam en Noord Holland naar de 'prins van Oranje'  Vlamingen en Friezen onze kant opkwamen. Zodat er samen met de oorspronkelijke 'Waterlanders' drie hoofdstromen onstonden met elk meerdere Vermaningen. Èn.. de immigranten allerlei ambachtelijke en technische nieuwigheden meenamen waardoor de economie van de Zaanstreek enorm groeide. (Stijfselmakerij, pellerij, olie-molen verbeteringen, papier e.a.)  Naast de walvisvaart uit Jisp en de bijbehorende beschuitbakkerijen.  Met zeker 17 Vermaningen in onze streken, waarvan er nu nog vijf 'in functie'.  Met misschien nog wel weer een zesde als de plannen om op de Zaanse Schans een replica van de Vermaning van Krommeniedijk te bouwen doorgaan. Wonderlijk hoe het 'éne Fundament'  van Menno Simons nog steeds doorwerkt! 
Onderstaand een prent uit het begin van de negentiende eeuw met de interieurs van diverse van de Vermaningen. U kunt op uw telefoon of computer op deze afbeelding inzoomen zodat u nauwgezet het interieur van alle Vermaningen kunt onderscheiden. 


Terug
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2019 Doopsgezind.nl