> agenda

Agenda

28 februari 2020, 20:00 uur

Populisme, een wind die overwaait?

Kogerkerk, Kerkstraat 14 Koog aan de Zaan (naast het viaduct)

Nadat in Nederland het populisme al eerder de kop had opgestoken, heeft met het aantreden van de Amerikaanse president Trump en de Britse premier Boris Johnson volgens velen het populisme vaste voet gekregen in de westerse wereld. De leus ‘America first’ en de door Johnson vurig gewenste (desnoods no deal) Brexit spreken wat dat betreft boekdelen. Op het Europese continent zien we vergelijkbare ontwikkelingen in Hongarije, Polen en Italië. Ook Poetin schuwt het populisme niet. Voor de Nederlandse situatie hoeven we alleen maar te denken aan de PVV van Geert Wilders en de spectaculaire opkomst bij de laatste verkiezingen van Forum voor Democratie. Maar wat moeten we eigenlijk onder is populisme verstaan? Welke sociaal-economische invloeden dragen bij aan dit politieke proces? 

En hoe moeten we deze ontwikkelingen beoordelen; is er sprake van ondermijning van de democratische rechtsorde? Moeten we ons (ernstige) zorgen maken en als dat zo is, wat zouden we dan kunnen doen om het tij te keren? Is populisme van tijdelijke aard of zal het zich de komende decennia een definitieve plaats verwerven in politieke landschap?
In het Zincafé Kogerkerk spreekt Dick Pels over deze en andere vragen en kunnen we met hem en elkaar daarover van gedachten wisselen.Dick Pels is socioloog en publicist. 
Hij publiceerde over populisme o.a. in De Groene en schreef o.a. de boeken: “Een zwak voor Nederland, ideeën voor een nieuwe politiek” en “Het volk bestaat niet, leiderschap, populisme en de mediademocratie”.

Gastheer is Jaap van Kampen. Het café vindt plaats in de Kogerkerk, Kerkstraat 14 (hoek Raadhuisstraat/Verzetstraat) 1541HA Koog aan de Zaan. Aanvang 20.00uur, om 19.30 uur is de kerk open. De toegang is vrij en na afloop is er een collecte ter bestrijding van de onkosten.

Nadere informatie: Anneke Röhling: tel. 06-54716988.

Populisme zincafe


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zaanstreek
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl