> nieuws

Nieuws

 
25 december 2019

Laatste dienst in Wormerveer

De doopsgezinde gemeenschap in Wormerveer houdt 26 januari haar laatste kerkdienst. De gemeenschap telt op papier nog slechts twaalf leden die allemaal ruimschoots de zeventig zijn gepasseerd, zegt kerkenraadslid Tjalling Beets.

De energie om de gemeenschap voort te zetten is er niet meer. De meeste leden zijn fysiek niet meer in staat om naar de diensten in de Vermaning te komen”, aldus Beets.
Dat de gemeenschap zijn einde nadert, was al duidelijk in 2009. Het kerkgebouw aan de Zaanweg werd overgedragen aan de stichting Wormerveerse Vermaning, om de kerkgangers het beheer over het gebouw uit handen te nemen. De stichting transformeerde het gebouw tot cultureel podium, waar op zondagochtend ook nog diensten werden gehouden.


Predikanten
Al langer werkt de Vereenigde Doopsgezinde Gemeente samen met de doopsgezinden in Zaandam, Krommenie en Wormer/Jisp. De vier groepen ’delen’ bijvoorbeeld hun predikanten Jannie Nijwening en Kok Klever. Maar de Wormerveerse groep was té klein geworden, zegt Beets.
Dat betekent niet dat er helemaal geen doopsgezinde ’activiteiten’ meer zullen zijn in de vermaning. Beets: „We zijn natuurlijk niet het enige kerkgenootschap dat te maken heeft met afnemende belangstelling. De katholieke kerk in Wormerveer bijvoorbeeld moet ook sluiten. De manier waarop mensen over hun geloof nadenken, is veranderd. Jongeren kijken er heel anders tegenaan dan ouderen. Het nadenken over wat er om je heen gebeurt, doen zij minder binnen een geloofsgemeenschap. Wij proberen wegen te vinden om mensen met elkaar in gesprek te brengen.”
Tijdens de laatste dienst (26 januari om 10 uur) wordt stilgestaan bij het ontstaan van de vermaning en het doopsgezinde geloof in Wormerveer.


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zaanstreek
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl