> nieuws

Nieuws

 
4 december 2020

Houd vol, komt goed!

De geest deed zijn werk, deze geloofsgespreksavond 'Er is meer' op 3 december in Zaandam. Na een inleiding over profeten in de Bijbel schreven de 13 aanwezigen hun boodschappen op die u onderaan dit bericht aantreft.

Want profeten, dat zijn niet speciaal zieners of waarzeggers, zo bleek deze avond.  Veeleer duiden en becritiseren ze de actuele (politieke) situatie, of de geldende normen en waarden in de maatschappij en bij haar leiders.  Soms geven ze ook uitzicht op een periode van welzijn en vrede.  Die gedeeltes zijn met name na de ballingschap geschreven en ingevoegd. 

Als Christenen zijn we gewend om de profetische teksten vooral te zien als teksten die in de Evangeliën in het leven van Jezus tot vervulling komen.  In de Joodse traditie is dat heel anders.  Daar staan de vijf boeken van Mozes centraal, die vormen het hart van de Bijbel. Daarbij worden dan stukjes uit de profetenboeken gelezen bij wijze van toelichting. 
Ook bleek dat maar weinig profeten over de Messias spreken en dat de profetenboeken vaak een 'samengestelde wanorde' zijn van allerlei teksten die bij elkaar gezet zijn.   Dus als u ze moeilijk te lezen vindt: dat is niet gek.  Een volgende keer gaan we ons met deze groep toch aan zo'n profeet wagen.  Voor nu voelden we ons zo geïnspireerd van het praten over profeten dat we onszelf 'profetisch' uitspraken in het licht van onze dagelijkse werkelijkheid.  Doe er uw voordeel mee! 

Coronafeestgangers:  Je bent jong en je wilt wat. De vraag is: wat wil je?

Studenten: wat een pech hebben jullie met zo weinig mogelijkheden om contact te maken. Houd vol, er komen echt betere tijden. De sociëteiten zullen weer bloeien. 

Pakjesbezorgers: Ik heb respect voor jullie. Dat jullie het volhouden om het bijna onmogelijke te doen. Jullie worden uitgebuit. Stop er massaal mee! Het is onrecht dat jullie te weinig verdienen en slaaf van de consumenten zijn. Het is een ziekte van onze maatschappij. waar jullie voor opdraaien. Het is zeer onrechtvaardig. 
Kom in verzet, het is te gek dat jullie gedwongen worden om medische spullen met vertraging te bezorgen. 

Kinderen van 10 jaar: Jullie kijken nu tegen een wonderlijke samenleving aan. Maar ik en velen met mij hopen dat jullie er lessen uit trekken en dat het leven voor jullie in de toekomst weer normaal zal zijn, zonder pandemie en virusziekten. Het komt gerust wel weer goed. 

Het kabinet: Graag meer duidelijkheid. Restaurants kunnen open, daar komen de besmettingen niet vandaan. (Geen clubs of kroegen) 

Kelners: Je rende rond in het restaurant. Neem nu de tijd om buiten te wandelen. Straks gaat je deur weer open. Dan zijn we weer jouw gast. 

Verpleeghuisbewoners: Ik leef mee! 
Heel veel sterkte. Ik wens jullie veel geduld toe. Uw familie denkt aan u. Bekijk fotoalbums, hou vol en geniet van muziek. 
Probeer met elkaar en de bezoekers goed sociaal kontakt te hebben om u niet gevangen te voelen.  (Ook als u Alzheimer heeft.) 

Doopsgezinden in de Zaanstreek: Houd vol, komt goed! 

Alle genoemde groepen: Er is één troost en hoop: Het gaat voorbij. Daarna kunnen we terugzien om een bijzonder jaar voor iedereen.

Alle zielen zou ik in deze spannende tijd willen toevoegen: wees je bewust van je eigen kracht, kom in de energie van de liefde in balans, richt je op en reik elkaar de hand. We zijn niet voor niets uitgerust met zo'n prachtig afweer systeem. 

 


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zaanstreek
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl