> agenda

Agenda

4 maart 2021, 19:00 uur

Lectio Divina

Via Zoom, de link wordt u na aanmelding toegestuurd

Op 11 februari gaat een nieuwe groep van start die bijbelteksten gaat lezen volgens de methode van Lectio Divina. Gezien de coronamaatregelen is het nog niet mogelijk om bij elkaar te komen, dus we gaan digitaal van start.
Even kort iets ter inleiding, zodat je een beetje kunt inschatten of het iets voor je is.
Lectio Divina betekent letterlijk: goddelijke lezing.
Het is een meditatieve manier van bijbellezen die in de kloosters is ontwikkeld. Bij het lezen van de bijbel op deze manier gaat het er niet om of je precies snapt wat er bedoeld wordt. Het gaat erom of je erdoor veranderd wordt naar het beeld van God dat in je gelegd is: licht en leven, vrede en recht, liefde en trouw.
“De Bijbel werd (en wordt) gelezen vanwege verlangen naar God.” 

Na de voorbereiding (een korte ontspanningsoefening) zijn er drie (of vier) stappen.

1 De tekst wordt een eerste keer gelezen, aandachtig, hardop. Je bent nog niet bezig met de uitleg, of wat het jou allemaal doet of niet, maar eerst eens gewoon goed lezen wat er staat, en hoe het er staat. Na het lezen volgt een stilte van 7 minuten. Aan het eind van de stilte kan ieder die dat wil een woord of een regel lezen die er voor hem of haar uitspringt.

2 De tekst wordt een tweede keer gelezen. In de stilte die volgt blijf de de tekst overwegen, ‘herkauwen’. Welk woord, welke zin raakt je? Na de 7 minuten stilte kan ieder weer het woord of de paar woorden hardop lezen die hem of haar heeft geraakt.

3 De tekst wordt voor de derde keer gelezen en opnieuw ben je 7 minuten stil. Het kan zijn dat er in de stilte een antwoord in je opkomt. Dat je iets tegen God wilt zeggen. Hardop of in stilte. (Gebed)

4 De bijeenkomst wordt afgesloten.

Als je mee wilt doen kun je je aanmelden bij Jannie. (maximaal 6 mensen, bij meer aanmeldingen kijken we of we een tweede groep starten) 
Zoals hierboven al vermeld zullen we voorlopig digitaal ‘bij elkaar komen’ en wel op donderdagavonden om 19.00u. De ‘bijeenkomst’ duurt ongeveer 40 minuten.
De data zijn: 11 februari, 4 en 25 maart, 15 en 29 april, 27 mei en 10 juni.

Jannie Nijwening 06-49422430 j.nijwening@doopsgezindzaanstreek.nl


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zaanstreek
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl