> nieuws

Nieuws

 
2 augustus 2021

Zon, ontmoeting en barmhartigheid in Schoorl

De pompoensoep werd gelukkig 'zuinig' opgeschept. En niet voor iedereen was er een kroket. Het brood ging op.  En bij de slotdienst waren er geen stoelen genoeg.  
Toch was er voor alle aanwezigen plek op onze buitendag.  Waarbij we ook nog een wachtlijst hadden. (Jammer was dat!) Met maar liefst 28 volwassenen en 7 kinderen zaten we overvol. 
We moesten dus wat delen en aanpassen.  Dat ging welgemoed op deze ontmoetingsdag 5 september in Dopersduin te Schoorl.  Zo brachten we gelijk een stuk barmhartigheid in praktijk. 
De overvloedige zon deed ook goed. Buiten lunchen en thee drinken, een fijne wandeling in de duinen geleid door Henk Drost en Douwe van der Sluis…   wat hebben we elkaar veel gezien en gesproken deze dag. Met prachtig fluitspel van Mirjam Ruig.   En dan die enthousiaste kinderen die het geweldig naar hun zin hadden en natuurlijk ook op het klimduin geweest zijn, begeleid door Judith Unk en Hanneke van der Sluis.  

In de openingsdienst had de elfjarige Fleur ons al voorgelezen uit het boek 'Lieve meneer God':  Lieve meneer God, ik wou dat mensen niet zo gauw stuk gingen. Ik had laatst drie hechtingen nodig'.     
Zo werden we ons al snel gewaar dat we kwetsbare mensen zijn, aangewezen op elkaar.  Liefde is daarbij belangrijk. Na deze dienst gingen de kinderen aan hun eigen programma. 
De volwassenen kregen een inleiding van dhr. Broer Huitema, oud algemeen overste van de Fraters van Tilburg. Hij sprak persoonlijk en laagdrempelig over barmhartigheid.  Hoe de 'Fraters' als vergrijzende en kleiner wordende kloosterorde in 1998 de ‘beweging van barmhartigheid’  heeft opgericht.  Hoe zij zelf actief zijn geweest in het onderwijs en bijvoorbeeld in het onderdak geven aan vluchtelingen zonder status. Maar vooral hoe hun maatschappelijke inzet hun eigen geloof en bezieling levend hebben gehouden!  Want barmhartigheid: die onbaatzuchtige betrokkenheid, blijkt altijd ook wederkerig te werken. Het vormt je, het brengt je tot elkaar,  en het brengt je ook tot God!  

De kinderen brachten deze boodschap in de slotdienst op hun eigen wijze naar buiten via een prachtige poster die ze ’s morgens gemaakt hadden. 
En een aantal van ons beeldde het thema creatief uit in de workshop begeleid door Simon Goedhart. 
Na een moment van gebed sloten we de dag zingend af: 

Heer, ontferm u over ons, open uwe vaderarmen,
stort uw zegen over ons, neem ons op in uw erbarmen.
Eeuwig blijft uw trouw bestaan - laat ons niet verloren gaan! 

Volgend jaar: zeker weer.  Dan ook het blote voetenpad voor volwassenen.  En.. wat meer ruimte dat iedereen mee kan! 
(Meer over de inleiding volgt binnenkort) 


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zaanstreek
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl