> nieuws

Nieuws

 
30 juli 2022

Bidden, wandelen en vilten in Dopersduin

Stil, ja muisstil, was het een tijdje in beide diensten op de buitendag in Schoorl van 4 september.  Stil, omdat het over bidden ging. Dat moet je voelen. En dat deden we!  Met de nieuwe tekst van het Onze Vader die op een kaartje werd uitgereikt,  in het aansteken van lichtjes voor wie of wat je ook maar in gedachten had.  Bij het eten.  Maar ook in de kleurige workshop waarbij kiezelsteentjes werden gevilt.  In het doorpraten bij de verdieping in de Joodse achtergronden van ons Onze Vader. En natuurlijk buiten op deze prachtige ontmoetingsdag met 8 kinderen en 26 volwassenen uit onze gemeenten. 

‘Hoe zit de hemel er volgens jou uit?’   was een vraag die in het middagprogramma in een groepje in de middagwandeling ‘over bidden’ ter sprake kwam.  Hierbij liepen we in groepjes van twee personen en kregen we daarbij twee kaartjes met vragen mee.  Tja, die hemel.  Er staan mooie beelden in de bijbel over een troon en mensen die een lofzang houden. Maar degenen in ons groepje, die hadden bij de hemel niet echt een concreet beeld. ‘De hemel brengt je bij de schepping die door God is gemaakt’ ‘De hemel doet mij aan rust denken’  ‘Ik heb bij de hemel iets met licht, wit licht, of transparant’  Zo kwam het gesprek in ons groepje op gang.  Waarbij we iets van ons gevoel met ‘die hemel’ deelden.    
‘Bid jij wel eens? Hoe en waar doe je dat?’  was één van de andere vragen. ‘Ik heb geen vast ritme van bidden. Maar soms, als ik in een groep ben en iedereen bidt iets, dan ga ik daar ook in mee’  ‘mensen van Evangelische kerken vinden vaak eerder woorden dan wij’ ‘bidden is voor mij verbinden met het goddelijke – met of zonder woorden’    En nog veel meer: het was een prachtige uitwisseling. 
En de resultaten van de workshop met de steentjes: die kregen een prachtige plek tussen de lichtjes op de tafel midden in de zaal’. 

In één van de ochtendworkshops stond ‘hebberigheid’ centraal.  Op tafel lagen veel foto’s van hebbedingen, waarvan ieder – groot en klein -  er één van mocht uitzoeken.  Wat zou je nog willen hebben, en waar wordt je hebberig van?   Een nieuwe badkamer, speelgoed, een mooi uitzicht, een eiland met een hangmat, een heerlijk gedekte tafel,  zo had iedereen wel iets waar zij of hij hebberig van werd.  Het meest verrassende was dat één van onze oudste deelnemers voor de plaat met Lego koos.  Daar had ze altijd zoveel in kwijt gekund, ze zou graag nog weer Lego hebben om zich uit te leven in het bouwen daarmee. De hele groep herkende dit!  
In het bijbelboek Prediker staat: ‘de ogen van een mens krijgen nooit genoeg’, Toch kan je ook positief tegen hebberigheid aan kijken: het zorgt voor ambitie, een betere sportprestatie of een uitdagende baan.  Uiteindelijk gaat het om de balans tussen tevredenheid en de zoektocht naar meer.   Aldus sociaal psycholoog Terri Seuntjes.   
En dan de secret friends:  door een lootje werden we allemaal aan iemand anders gekoppeld waar we deze dag extra aardig voor konden zijn.  Een aantal volwassenen en kinderen is hier actief mee bezig geweest. Er werden goede wensen en vilten steentjes uitgewisseld.  Ontroerend en hartverwarmend.  Een goed woord of teken van belangstelling: die werden overal gesignaleerd. 

Aan het eind van de dag mochten de kinderen de lichtjes weer uitblazen.  Net als op een gewone zondag: dat we het licht en de blijdschap, die we hebben ontvangen, vrolijk en geïnspireerd meer naar huis nemen om zo verder te verspreiden! 

 

 


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zaanstreek
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl