> nieuws

Nieuws

 
24 september 2022

Verbroedering rond Franciscus en Rumi

Een feest van ontmoeting. Zo voelde het in de volle kerkruimte met meer dan 200 personen van zeer gemêleerde afkomst. Belangeloos beschikbaar gesteld met de volle medewerking van pastor Matthé Bruijns.  ‘Franciscus en Rumi waren tijdgenoten maar hebben elkaar nooit in het echt ontmoet.  Echter, ze waren beiden gegrepen door de liefde van God/Allah en daarin hebben ze elkaar wel ontmoet. En wij, vanavond hier, ontmoeten elkaar in hun spoor in diezelfde liefde’  zo sprak predikant Kok Klever.  En zo geschiedde in de enthousiaste presentatie van Kamila Boukfauz en Gülsima Tanriverdioglu die alle sprekers met liefde aankondigden en de ruimte gaven voor vragen. Liefde, die klonk ook in de lofzang op God met 33 namen voor God/Allah, door Franciscus van Assisi geïnspireerd op de 99 namen voor Allah in de  Koran en in het samen zingen van ‘Laudamus omnes gentes’  (Zing en prijs, alle volken, God/Allah)   
Liefde voelden we ook in de inleiding op Rumi door Jan Paul Buys, speciaal hiervoor uit Brussel gekomen,  met diverse rake citaten.  ‘Kwetsbaarheid en gebrokenheid bieden licht een kans om bij je binnen te komen’  (Zo bekend geworden door de zanger Leonard Cohen). Die gebrokenheid was voelbaar, want vele van de aanwezigen hebben de afgelopen jaren moeten vluchten voor de onderdrukking in Turkije, een aantal het afgelopen jaar. Ook waren er tekeningen uitgestald van kinderen uit de AZC’s ,  tekeningen die je aanspreken en doen beseffen dat er veel ‘heel’ gemaakt moet worden. 
Wat is het dan fijn om in zo een warme en gastvrije sfeer ontvangen te worden, en bij het buffet na afloop zovele nieuwe contacten op te doen.  Maar eerst was het daarvoor tijd om naar binnen te keren onder het rustgevende spel van de rietfluit Mustafa Simsekler en de gebedsoproep door Serkan Efil. Met als hoogtepunt de sema spirituele dans door grootmeester Abdulkadir Dikici. Een voorstelling waar je alleen maar stil van kan worden en voelt hoe die liefde van God door ons allen heen stroomt. Zoals Jean Paul Buys al gezegd had: de taal van de liefde is de stilte, alles dat wij daarover spreken is een gebrekkige vertaling daarvan. 
Veel dank aan de initiatiefnemer Basri Dogan van de Stichting Burgerhart Amstderdam en de talloze helpende handen die deze avond mogelijk maakten. En, op de eerste plaats, aan allen die hierop af waren gekomen uit belangstelling om elkaar te ontmoeten, ter wille van de liefde van God/Allah.

Er is op You Tube een opname van het gehele programma beschikbaar, deze begint met korte engelstalige film over Rumi waarna u de avond kunt volgen. 
Klikt u hier.


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zaanstreek
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl