> nieuws

Nieuws

 
18 oktober 2022

Menno Simons Groen in Zaandam

'Bij deze verklaar ik de tentoonstelling voor geopend',  zo sprak directeur Leo Groenendaal op maandagmiddag 17 oktober in een goed gevulde restaurantzaal in het Mennistenerf.  In zijn openingswoord nam hij gelijk een stuk Doopsgezinde geschiedenis mee.  En hij legde uit waarom het Mennistenerf deze naam draagt.  
De dubbeltentoonstelling Menno Simons Groen draagt de identiteit van het zorgcentrum uit.  En.. het verstevigt de banden met de Doopsgezinde Gemeente. 
Die tentoonstelling is overigens zeer de moeite waard.   Opgezet door de Lytse Doopsgezinde Gemeente in Friesland wordt een bijzonder verhaal verteld: hoe de Doopsgezinden steeds weer omwille van hun veiligheid en principes emigreerden en steeds overleefden door zaden en granen mee te nemen.  Zodat zij overal opnieuw konden beginnen.  Hun zaden waren hun leven, zo wordt gezegd.   
Enkele jaren geleden werd één van hun rassen, het sterke tarweras de Turkish Red Wheat, in de VS teruggevonden en nu wordt het ook weer in Friesland geteeld.  Bijzonder, want dit graan hadden de Mennonieten tijdens hun verblijf in Oekraïne van circa 1790 tot 1870 aldaar gevonden. En meegenomen bij hun  toen ze daar verplicht in dienst moesten en naar de VS trokken.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de volgelingen van Menno Simons en de wijze waarop zij met de aarde zijn omgegaan.  Bij de tentoonstelling vindt u ook monsters van dit oude graan en diverse Mennonite kookboeken en andere informatie.  In de Vermaning wordt elke middag de film 'Seven points on earth'  vertoond, die laat zien hoe tegenwoordig Doopsgezinde veetelers en landbouwers met hun geloof en de aarde omgaan.  U kunt deze film ook via youtube vinden en bekijken.  Ook was er een leuk boekje te koop voor 10 euro, hiervan zijn nog enkele exemplaren in de Vermaning van Zaandam voorradig.  

De tentoonstelling is te zien geweest tot en met vrijdag 28 oktober. In het Mennistenerf kregen alle bezoekers gratis koffie/thee met Menno Simons Cake. 
Als  wilt kunt  u deze cake ook thuis maken   (u kunt ook de halve hoeveelheden gebruiken) 
Ingrediënten:  350 gram boter,  450 gram suiker, 6 eieren, 1000 gram bloem, een snufje zout, 30 gram bakpoeder, 3 gram nootmuskaat, 5 gram all spice, 5 gram kruidnagelpoeder, 10 gram kaneel, 1 dl melk, 2 eetlepels honing, 450 gram krenten 450 gram dadels en 450 gram geschaafde hazelnoten.  

Ps. Als u dit serveert hoeven de stukjes niet te groot te zijn. 

 

 


Terug
 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zaanstreek
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl