Nieuwsbrief Doopsgezind Zaanstreek
18 ​november 2022 
 

Beste leden, vrienden en belangstellenden,

U bent vanmorgen welkom in Krommenie voor de Enigheidsdienst waarin we samen brood en wijn (druivensap) zullen delen. 
De voorganger is Kok Klever, en de muzikale omlijsting is in handen van Klaas Arend Booij. 

Klikt u hier voor de liturgie met daarbij de overweging en de gebeden.

Na afloop van de dienst is er aansluitend een lunchconcert in de Oud Katholieke Kerk van Krommenie, 100 meter verder dan onze Vermaning. 

Heeft u deze maand ook 190 euro energiecompensatie ontvangen. En heeft u deze eigenlijk niet nodig omdat u nog (oude) vaste tarieven hebt, 
in een goed geïsoleerd huis woont of omdat u over ruim voldoende financiële middelen beschikt: 
Overweegt u dan om uw energiecompensatie te schenken aan het armoedeproject van Kerk in Actie. 
Zij verstrekken voedselpakketten voor 35 euro per pakket.  U kunt hier schenken via IDEAL. 

Maandagavond is er via Zoom een Adempauze  (een korte dienst met een moment van stilte). Klikt u hier om maandagavond vanaf 19.05 uur aan te sluiten. 

Vrijdag 25 november bent u welkom in Enkhuizen voor een mooie voorstelling van het project Geestdrift. Zie onderaan deze nieuwsbrief.

Volgende week zondag, 27 november, bent u welkom in Zaandam. 
Dan begint de Advent en zal Margarithe Veen voorgaan.  Deze dienst wordt uitgezonden via ons YouTube kanaal. 

Vanuit Doopsgezind Wereldwerk ontvingen we nieuws over de hulpverlening in Oekraïne.  Klik hier om dat te lezen. 

Ieder een goede zondag en een goede week gewenst. 
Arnoud Janki

 


volgende dienst(en)
25 november, 15:00 uur
Voorganger: Klaas Arend Booij
Waar: Acht Staten te Wormerveer

Gezamenlijke dienst
27 november, 10:00 uur
Voorganger: Margarithe Veen
Waar: Vermaning te Zaandam

 

Wandelen door doopsgezind Zaandijk

Op zondagmiddag 27 november 2022 kunt u vanuit het Honig Breethuis onder leiding van een gids wandelen langs een bijzonder deel van het Zaans cultureel erfgoed. Het thema van de wandeling is het doopsgezinde leven in Zaandijk. Duur circa anderhalf uur, start 13.30 uur op Lagedijk 80 in Zaandijk. Wandelt u met ons mee?


Het aandeel van de doopsgezinden in de ontwikkeling van de Zaanstreek tot een van Europa’s eerste grote industriegebieden was groot. Honig, Verkade, Laan, Van Gelder, Kaars Sijpesteijn, Duyvis en Bruynzeel zijn bijna allemaal doopsgezinde families. Ook de vroegere bewoners van het Honig Breethuis, de witpapierfabrikanten Honig en Breet, waren doopsgezind.
Mennonietenbocht
De wandeling voert langs een deel van de Lagedijk dat lange tijd de Mennonietenbocht werd genoemd vanwege het groot aantal doopsgezinden dat hier woonde. 


Deelname aan de wandeling inclusief entree museum en rondleiding, thee of koffie met een versnapering: volwassene € 10,00; museumkaart € 6,00; lid Honig Breethuis en 1 introducé per persoon € 6,00; kind t/m 12 jaar gratis. Tijdig reserveren is raadzaam in verband met het beperkt aantal deelnemers. U kunt hier reserveren.
En dan nog dit:    Lezing van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten   Op dinsdag 29 november 2022 vertelt Marinus den Oudsten 
over de kerstvertelling    A Christmas Carol van Charles Dickens   A Christmas Carol (1843) van Charles Dickens is na het geboorteverhaal van Jezus het bekendste kerstveraal. Marinus den Oudsten leest dit prachtige kerstverhaal van Dickens niet voor, hij laat het tot leven komen. Luisterend naar hem word je meegenomen in een kille sfeer van onmenselijkheid en onrechtvaardigheid, de kou van een bekrompen menselijke geest met uiteindelijk een goed einde.
Volgens Marinus is het verhaal van Ebenezer Scrooge, de hardvochtige vrek die na een bezoek van drie geesten op kerstavond, tenslotte verandert in een hartelijke, vrijgevige heer, het ideale kerstverhaal: beeldend, vol van karakteristieke personages en eindigend met een duidelijke moraal. 
Marinus den Oudsten woonde in Schotland en Engeland en volgde o.a. een Speech & Drama opleiding aan het Peredur Centre for the Arts in East Grinstead, Sussex, Zijn favoriete schrijvers zijn Shakespeare en Dickens.

De lezing vindt plaats in de Stolp (naast de Kogerkerk)
Kerkstraat 12, 
1541 HA  Koog aan de Zaan
van 14.00 – 16.00 uur.

  contact
Doopsgezinde Gemeentes van Zaandam, Krommenie en Wormer. Stuur ons een e-mail

links
Aanmelden Nieuwsbrief 

Laatste Doopsgezind NU 

Laatste Doopsgezind NL 


 
  U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor mailings van Doopsgezind Zaanstreek, met het e-mailadres [MijnEmail]
   
     Copyright © 2020 Doopsgezinde Gemeenten in Zaanstreek
 
 

Bekijken in PDF-formaat