Nieuwsbrief Doopsgezind Zaanstreek
23 ​november 2022 
 

Beste leden, vrienden en belangstellenden,

U bent vanmorgen welkom in de Vermaning te Zaandam alwaar Margarithe Veen zal voorgaan. 
De zang op deze eerste Adventszondag wordt verzorgd door Ilse Doorenspleet, begeleid door Klaas Arend Booij. 

Klikt u hier om de dienst via YouTube te volgen.

boekje... 

Ons thema voor Advent en Kerst is: Vrouwen Vol Verwachting!  Klikt u hier voor een toelichting van dit thema. 

Heeft u deze maand ook 190 euro energiecompensatie ontvangen. En heeft u deze eigenlijk niet nodig omdat u nog (oude) vaste tarieven hebt, 
in een goed geïsoleerd huis woont of omdat u over ruim voldoende financiële middelen beschikt: 
Overweegt u dan om uw energiecompensatie te schenken aan het armoedeproject van Kerk in Actie. 
Zij verstrekken voedselpakketten voor 35 euro per pakket.  U kunt hier schenken via IDEAL. 

Maandagavond is er via Zoom een Adempauze  (een korte dienst met een moment van stilte). Klikt u hier om maandagavond vanaf 19.05 uur aan te sluiten. 

Volgende week zondag gaat Franka Riesmeijer voor in de Vermaning te Zaandam.

Ieder een goede zondag en een goede week gewenst. 
Arnoud Janki

 


volgende dienst(en)
2 december, 14:30 uur
Voorganger: Marianne IJspeert
Waar: Mennistenerf
Organist: Klaas Arend Booij

Gezamenlijke dienst Tweede Advent
4 december, 10:00 uur
Voorganger: Franka Riesmeijer
Waar: Vermaning te Zaandam

nieuws
Soepproject in Krommenie van start
Soepproject in Krommenie van start
Wekelijks een portie soep Lees meer >>
 

Wandelen door doopsgezind Zaandijk

Op zondagmiddag 27 november 2022 kunt u vanuit het Honig Breethuis onder leiding van een gids wandelen langs een bijzonder deel van het Zaans cultureel erfgoed. Het thema van de wandeling is het doopsgezinde leven in Zaandijk. Duur circa anderhalf uur, start 13.30 uur op Lagedijk 80 in Zaandijk. Wandelt u met ons mee?


Het aandeel van de doopsgezinden in de ontwikkeling van de Zaanstreek tot een van Europa’s eerste grote industriegebieden was groot. Honig, Verkade, Laan, Van Gelder, Kaars Sijpesteijn, Duyvis en Bruynzeel zijn bijna allemaal doopsgezinde families. Ook de vroegere bewoners van het Honig Breethuis, de witpapierfabrikanten Honig en Breet, waren doopsgezind.
Mennonietenbocht
De wandeling voert langs een deel van de Lagedijk dat lange tijd de Mennonietenbocht werd genoemd vanwege het groot aantal doopsgezinden dat hier woonde. 


Deelname aan de wandeling inclusief entree museum en rondleiding, thee of koffie met een versnapering: volwassene € 10,00; museumkaart € 6,00; lid Honig Breethuis en 1 introducé per persoon € 6,00; kind t/m 12 jaar gratis. Tijdig reserveren is raadzaam in verband met het beperkt aantal deelnemers. U kunt hier reserveren.
  En dan nog dit:    Lezing van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten   Op dinsdag 29 november 2022 vertelt Marinus den Oudsten 
over de kerstvertelling    A Christmas Carol van Charles Dickens   A Christmas Carol (1843) van Charles Dickens is na het geboorteverhaal van Jezus het bekendste kerstveraal. Marinus den Oudsten leest dit prachtige kerstverhaal van Dickens niet voor, hij laat het tot leven komen. Luisterend naar hem word je meegenomen in een kille sfeer van onmenselijkheid en onrechtvaardigheid, de kou van een bekrompen menselijke geest met uiteindelijk een goed einde.
Volgens Marinus is het verhaal van Ebenezer Scrooge, de hardvochtige vrek die na een bezoek van drie geesten op kerstavond, tenslotte verandert in een hartelijke, vrijgevige heer, het ideale kerstverhaal: beeldend, vol van karakteristieke personages en eindigend met een duidelijke moraal. 
Marinus den Oudsten woonde in Schotland en Engeland en volgde o.a. een Speech & Drama opleiding aan het Peredur Centre for the Arts in East Grinstead, Sussex, Zijn favoriete schrijvers zijn Shakespeare en Dickens.

De lezing vindt plaats in de Stolp (naast de Kogerkerk)
Kerkstraat 12, 
1541 HA  Koog aan de Zaan
van 14.00 – 16.00 uur.

  contact
Doopsgezinde Gemeentes van Zaandam, Krommenie en Wormer. Stuur ons een e-mail

links
Aanmelden Nieuwsbrief 

Laatste Doopsgezind NU 

Laatste Doopsgezind NL 


 
  U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor mailings van Doopsgezind Zaanstreek, met het e-mailadres [MijnEmail]
   
     Copyright © 2020 Doopsgezinde Gemeenten in Zaanstreek
 
 

Bekijken in PDF-formaat